top of page

טיפול בנשים:

הטיפול מתמקד בסוגיות סביב עולמן הנפשי רגשי של נשים והתבוננות מעמיקה במאפייניה וצרכיה העמוקים והייחודים. ילדה הופכת לנערה ולאחר מכן לאשה. במהלך חייה היא עוברת שינויים המושפעים מתהליכים פנימיים וחיצוניים, משינויים הורמונליים, האינטראקציות עם הסביבה וכן מציפיות חברתיות. נושאים כמו זוגיות והתלבטויות סביב קריירה וילודה לעיתים קרובות מושפעים מכך. נשים נמצאות בסיכון להטרדות, פגיעות מיניות ופעמים רבות קולן מושתק. המסע הוא למציאת הקול הפנימי האותנטי, כאשר בטיפול ניתנת אפשרות להשמיע את הקול במקום מכיל, שאינו שיפוטי תוך מתן תוקף לרגשות ולחוויה הפנימית.

נשים רבות סובלות פעמים רבות  במהלך החיים מקשיים ייחודיים כמו דיכאון לאחר לידה, גיל המעבר ומשבר אמצע החיים הדורשים טיפול המתמקד בסוגיות אלו על מנת לאפשר התמודדות טובה יותר, הקלה רגשית ואיכות חיים טובה יותר.

 

דיכאון אחרי לידה 

היריון ולידה הם תקופות רבות משמעות ורגישות  בחיי האישה ומשפחתה. המעבר לאימהות כרוך בשינויים פיזיים, רגשיים ונפשיים רבים והוא תהליך מורכב. רוב הנשים חוות תנודות דרמטיות במצב הרוח ודכדוך בימים הראשונים שלאחר הלידה. כ -10% מהנשים ההרות ומהנשים לאחר לידה חוות דיכאון, מחלה או מצב רגשי הדורש טיפול והפניה לגורמים מקצועיים.
בני זוג, בני משפחה וחברים הם לעתים הראשונים המזהים את השינויים בהתנהגות האישה ההרה או היולדת וחשוב שיידעו לתמוך, לסייע ולכוון לקבלת עזרה מקצועית. הכרת התופעות תעזור להבין את המתרחש ולפנות לקבלת עזרה לפי הצורך.

דכדוך לאחר לידה

רוב הנשים חוות דכדוך בימים הראשונים שלאחר הלידה. רגע אחד הן שמחות, ורגע אחר הן בוכות ללא סיבה ברורה. הרקע לכך הוא, כפי הנראה, השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה בעקבות הלידה. הדכדוך יכול להימשך החל מכמה שעות ועד כשבועיים. לרוב הוא חולף מעצמו ואינו מחייב טיפול מיוחד, אך חשוב להעלות

המודעות למצב, לתת לו מענה רגשי ומתן תמיכה.

דיכאון בהיריון ודיכאון לאחר לידה

יש נשים שתופעות הדכדוך אצלן אינן חולפות ואף מחריפות או מופיעות בתקופה מאוחרת יותר. דיכאון בהיריון ודיכאון לאחר לידה מופיעים אצל כ 10% מהיולדות. דיכאון לאחר לידה יכול להופיע עד שנה לאחר הלידה, אך בדרך כלל הוא מופיע במהלך החודשיים הראשונים אחרי הלידה. דיכאון לאחר לידה נמשך תקופה ארוכה ועוצמתו חזקה יותר מרגשות הדכדוך הראשונים. לכן הטיפול בו מחייב קבלת עזרה מקצועית.

דיכאון לאחר לידה יכול להופיע אצל כל יולדת בלי קשר לגיל, למוצא או למצב כלכלי. הדיכאון יכול להופיע לראשונה גם בלידה שנייה או שלישית, וגם כאשר אין מצב מצוקה מיוחד והיולדת לא סבלה מעולם מהפרעה נפשית כלשהי. אין זה נדיר לגלות שגם נשים, אשר בדרך כלל מתמודדות בהצלחה עם עומס הדרישות בחיי היום-יום, מתקשות פתאום להתמודד עם הופעת תינוק בחייהן.

לדיכאון לאחר לידה יכולות להיות השלכות חמורות על האם, על התינוק ועל המשפחה. חשוב להכיר את הסימנים כדי לזרז מתן תמיכה, לפנות לעזרה ולקבל טיפול. דיכאון הוא מחלה הניתנת לטיפול הן תמיכתי (שיחות מקצועיות) והן תרופתי לפי הצורך. רוב רובן של הנשים מצליחות לחזור לתפקוד מלא לאחר קבלת עזרה מתאימה. ללא טיפול המחלה עלולה להחמיר. אם הסימנים אינם נעלמים כעבור שבועיים חשוב לפנות לקבלת טיפול.
המלצות אלה הן חשובות לכל אישה, אך לנשים הסובלות מדיכאון חשוב במיוחד לפנות לקבלת עזרה מקצועית.

לסיכום: לפעמים נשים בהיריון ולאחר לידה חוות עצב, פחד, כעס, או תסכול. אלה תחושות טביעות שאינן מעידות על כישלון כאשה וכאם או על מחלת נפש. אם התחושות הללו נמשכות מעבר לשבועיים, יש לפנות לקבלת טיפול מתאים. אפשר לטפל בדיכאון. אין סיבה לסבול, כאשר יש דרכים לעזור ולהיעזר. טיפול מוקדם ישיג תוצאות טובות יותר.

*הסבר מתוך אתר משרד הבריאות.

 

גיל המעבר

משבר גיל המעבר אצל נשים – למה זה קורה לנו?

קוראים לו משבר גיל המעבר  והוא יכול להופיע אצל נשים לקראת גיל 40 או 50  אבל אל תתפסי אותו במספר. לפני שאנחנו מדברות על משבר, נדבר על השינויים שגורמים למשבר. אלו הם שינויים פיזיים, רגשיים והתנהגותיים. לרוב מלווה משבר בתחושות של חרטה על החלטות שנעשו בעבר, מתח נפשי גדול, תחושת החמצה, דכדוך ולעיתים אפילו דיכאון וייאוש. למרות זאת, משבר זה הוא טבעי ואיננו צריך לעורר דאגה. ואף יתרה מכך, פעמים רבות גורם משבר לשינוי משמעותי וחיובי בשגרה ובאורחות החיים, וליצירת הזדמנויות חדשות. עם זאת, במקרים בהם גורם משבר לדיכאון כבד שאיננו חולף, או תופעות בלתי רצויות אחרות, מומלץ מאוד לפנות לטיפול מסייע.

משבר גיל המעבר הוא תופעה שכיחה למדי, הפוקדת גברים ונשים רבים בשנות ה-40 לחייהם. משבר זה מוכר גם בשם משבר אמצע החיים ובאנגלית Midlife crisis ונגרם כתוצאה משורה של סיבות שונות, כדוגמת: תהליך ההזדקנות המתחיל לתת את אותותיו, הפסקת וסת אצל נשים, בעיות במערכות יחסים, קשיים בעבודה, מות ההורים וסיבות רבות נוספות. משבר גיל ה-40 פוקד בערך כ-26 אחוזים מאוכלוסיית הגברים והנשים בעולם המערבי. המשבר שכיח בגילאים שבין 35 ל-50, כאשר במחקרים שונים נמצא כי גיל המשבר הממוצע מגיע בגיל 46 שנים. משבר אמצע החיים נגרם, כאמור, מסיבות שונות, שהמרכזית שבהן היא תהליך ההזדקנות. ההכרה, כי הנעורים חלפו ושקעו בעבר הרחוק והופעת סימני הזדקנות ראשונים גורמים לאנשים רבים לתחושה, כי הזמן חלף מבלי שנוצל כראוי. משבר זה מלווה לרוב בתהליך של התפכחות, של תחושות קשות של חלומות שהתבדו ושל חרטה על החלטות שנעשו בעבר ולא ניתן עוד להשיבן.

 

משבר אמצע החיים – לייצר עתיד חדש

למרות תהליך ההזדקנות הבלתי נמנע ולמרות חלוף הזמן, גיל המעבר הוא גם הזדמנות נהדרת לעשות פסק זמן קצר, להתמודד עם קשיים, להתחיל מחדש ולממש חלומות. ההכרה כי הזמן העומד לרשותנו הוא מוגבל יכולה לשמש כמקפצה וככוח מניע כדי לקדם נושאים שונים שנדחקו לקרן זווית כתוצאה מהיעדר זמן, מאילוצים שונים או אפילו מחוסר ביטחון. כמו כן, העלייה בתוחלת החיים, איזון נפשי והתפתחות אינטליגנציה רגשית מאפשרים ניצול טוב יותר של השנים הבאות. עם זאת, במקרים בהם גורם משבר אמצע החיים לדיכאון, לקשיים בזוגיות, לתחושת ייאוש או לבעיות אחרות שאינן חולפות לאורך זמן, חשוב ביותר לשקול פנייה לייעוץ, טיפול או אפילו קבוצות תמיכה.

composing-2391033_960_720.jpg
bottom of page