מה זה טיפול באמנות?
טיפול באמצעות אמנות הינו מקצוע בריאות העוסק בטיפול נפשי בו נעשה שימוש בתהליכי יצירה והבעה אמנותיים לטיפול בהפרעות נפשיות, התנהגותיות, התפתחותיות ואורגניות, תוך שימוש באמנות חזותית.
העיסוק באמנויות השונות במרחב הטיפולי משמעותי לתפקוד נפשי בריא, מאפשר לבטא מצוקה בשפה לא מילולית, באופן שאינו מאיים על המטופל ואינו "שובר" הגנות, שלעיתים הכרחיות. כך מתאפשר קשר נוסף עם המטופל המתקיים גם בממד החוויתי, הגלוי והסמוי, שיש בו כדי להקל על ההתמודדות עם הקושי.
התהליך הטיפולי יכול לכלול הערכה, טיפול, ייעוץ, הנחייה והדרכה. ההתייחסות לתהליך היצירה ולתוצר האמנותי מאפשרת העלאת המודעות לעצמי ולזולת, חיזוק היכולת הקוגניטיבית והרגשית, ושיפור ההתמודדות עם סימפטומים וקשיים בתחום הנפשי והפיזי - כגון: מצבי לחץ, חוויות טראומטיות, מחלות ועוד.
טיפול באמנות הוא טיפול רגשי שמאפשר צמיחה ושינוי דרך חוויה ועבודה עם חומרים. פעולת היצירה מאפשרת ביטוי של רגשות עמוקים שלא תמיד יש להם מילים. ביטוי רגשי של העולם הפנימי והוצאתו החוצה בצורה ובצבע, מאפשרת עבודה טיפולית על מחשבות, רגשות וגם קושי וכאב בדרך שאינה מאיימת. ההתבוננות המשותפת ביצירת האמנות מפגישה את המטופל עם חלקים פנימיים ומסייעת בחיבור ל"אני". דרך העבודה וההתבוננות מתאפשר זיהוי וחיבור לכוחות, למתן מילים לרגשות ולארגון חוויות לא מעובדות ו"מבולגנות". הטיפול מאפשר התנסויות ספונטאניות ואפשרות אמיתית וחוויתית להביא את העצמי באופן אותנטי בסביבה לא שיפוטית, להכיר ולהתמודד עם חולשות וקשיים ולהתחבר לכישרונות ומעלות. טיפול באמנות מאפשר עבודה על קשיים רגשיים והתמודדות עם חוויות חיים קשות גם לבוגרים המעוניינים לפתח מודעות רגשית ולחקור אזורים שונים בנפשם. מטרות הטיפול משתנות מאדם לאדם בהתאם לצרכיו האישיים.
טיפול באומנות מהווה מעין קתרזיס. האומנות מאפשרת ביטוי ופורקן של רגשות, דחפים ואגרסיות בדרך מקובלת, שלא פוגעת באדם או בסובבים אותו. יחד עם המטופל אנו יוצאים למסע באמצעות יצירה ומשחק ומתבוננים על העולם הפנימי שלו, על אירועים מחייו בעבר ובהווה, על מחשבות, תכנים ורגשות מאיימים כמו כעס, קנאה, אשמה ופחד. המטופל מעבד אותם והפורקן מביא להפחתה בעוצמות הרגש, דבר המאפשר חשיבה, עיבוד מחודש של החוויה והרגשות, הפחתה בכאב והתמודדות יעילה ומוצלחת יותר עם המציאות.
מטרת העל של הטיפול באמצעות אמנויות היא טיפוח של כוחות הנפש וחיזוק כישורי ההתמודדות וההסתגלות של האדם ברמה האישית והחברתית, בשאיפה לאיכות חיים טובה ותפקוד אופטימלי.
מה זה פסיכותרפיה ממוקדת?
פסיכו = נפש, תרפיה = טיפול ,הוא טיפול במשברים, בהפרעות ובמצוקות נפשיות באמצעים שונים מתחום הפסיכולוגיה.
פסיכותרפיה ממוקדת הנה גישה טיפולית אשר מתרכזת במטרות ובתמות אשר מנוסחות יחד עם המטופל, סביבן מתנהל הטיפול. פסיכותרפיה ממוקדת יכולה להתקיים במגוון וריאציות של פסיכותרפיה, תוך הסתמכות על תיאוריות טיפוליות שונות ומגוונות.
פסיכותרפיה ממוקדת מתנהלת בפורמט של תהליך מובנה, הן מבחינת ההתמקדות במטרה ותמה מוגדרת, והן מבחינת ניסוחה של מסגרת זמנים למשך הטיפול, כאשר לרוב הטיפול מתקיים בתור פסיכותרפיה קצרת מועד. במסגרת פסיכותרפיה ממוקדת, מנוסחות תחילה המטרות והתמות עליהן המטופל שואף לעבוד, בתהליך של דיאלוג הדדי. המטרות והתמות משמשות בתור מוקד טיפולי, הציר המניע סביבו מתקדם הטיפול. לאחר שנקבע המוקד הטיפולי, המטפל גוזר את הכלים הטיפוליים הרלוונטיים, שמטרתם לקדם שינויים בנושאים האמורים.
מאפיין מרכזי של פסיכותרפיה ממוקדת, הנו הגישה של המטפל כלפיי המטופל. פסיכותרפיה ממוקדת רואה במטפל בתור שותף שוויוני, מעורב ואקטיבי, אשר פועל לקידום ההבנה וההתפתחות של המטופל. כחלק מכך המטפל נוהג בשקיפות, לדוגמא משתף את המטופל באופן בו כלים טיפוליים שונים אמורים לקדם את מטרת הטיפול.
פסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד יכולה להתנהל במספר גישות טיפוליות.
הבולטות שבהן:
-
טיפול דינאמי חוויתי EDT
-
טיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT
בגישה האינטגרטיבית משולבות יחד מספר טכניקות ותיאוריות מטיפולים שונים, כאשר המטרה היא לקדם את המוקד הטיפולי.
איך נזהה קשיים רגשיים העוברים על בני נוער?
כל שינוי חד בהתנהגותו של המתבגר, הסתגרות, ירידה חברתית, ירידה בלימודים, שינויים חיצוניים בולטים - משמש כסימן אזהרה, שצריך לגרום לסביבתו של המתבגר לעמוד על המשמר - ליזום תקשורת, ואם יש צורך - להפנות אותו לקבלת טיפול רגשי.
גיל ההתבגרות, זאת כבר יודעים רבים מאיתנו, הוא אחד הגילאים הקשים ביותר שעובר אדם בהתפתחותו המוקדמת - הן בשל האתגרים הקשים שמציב גיל זה בפני המתבגר, והן בשל הקושי הנגרם לסביבתו. מצוקת המתבגר גורמת לתגובות של דאגה, התגוננות או חרדה מצד הסביבה, תגובותיה של הסביבה מעצימות את מצוקת המתבגר וזאת בתורה מגבירה עוד יותר את החרדה של הסביבה ואת תגובותיה השליליות.
גיל ההתבגרות מציב בפני הילד מספר שאלות ואתגרים לא פשוטים: הצורך הגובר בהשתייכות לקבוצה ובהכרה חברתית גורם למאמצים מוגברים בתחום החברתי, ולתחושות גוברות של קושי. ההתפתחות הגופנית והמיניות של גיל ההתבגרות גורמת למתח רב, חרדה ואשמה, סביב נושא זה.
ההתפתחות הקוגניטיבית המוגברת גורמת לשאלות מורכבות בנושא הזהות העצמית וטיב החיים בעולם, אך האימפולסיביות הטבעית לגיל מקשה על פתרון אמיתי של השאלות ודוחפת את המתבגר לתסכול ותחושת חוסר סיפוק מן הנורמות החברתיות הקיימות. אם לא די בכך, הרי שהדרישות האקדמיות המוגברות והשלכותיהן כלפי עתיד המתבגר גורמות ללחץ ותסכול, וחוסר פניות מספקת להתמודדות ראויה.
הקושי בהתמודדות עם האתגרים הרבים וטיבם הקיומי גורמים למתח רב, שהוא גורם סיכון משמעותי לפיתוח הפרעות חרדה ודיכאון מסוגים שונים. ההתנהגות האופיינית למתבגרים, הסתרת המידע מן ההורים וההתנהגות המרדנית - עלולה להסתיר מן הסביבה את הסימפטומים, ובהיעדר טיפול אף להחמיר את המצב. טיפול פסיכולוגי במתבגרים מכוון במיוחד לצרכיו הייחודיים של הגיל, ועשוי לסייע למתבגר להתמודד טוב יותר עם האתגרים הרבים והמצוקות המכבידות עליו.
משבר גיל המעבר אצל נשים – למה זה קורה לנו?
קוראים לו משבר גיל המעבר והוא יכול להופיע אצל נשים לקראת גיל 40 או 50 אבל אל תתפסי אותו במספר. לפני שאנחנו מדברות על משבר, נדבר על השינויים שגורמים למשבר. אלו הם שינויים פיזיים, רגשיים והתנהגותיים. לרוב מלווה משבר בתחושות של חרטה על החלטות שנעשו בעבר, מתח נפשי גדול, תחושת החמצה, דכדוך ולעיתים אפילו דיכאון וייאוש. למרות זאת, משבר זה הוא טבעי ואיננו צריך לעורר דאגה. ואף יתרה מכך, פעמים רבות גורם משבר לשינוי משמעותי וחיובי בשגרה ובאורחות החיים, וליצירת הזדמנויות חדשות. עם זאת, במקרים בהם גורם משבר לדיכאון כבד שאיננו חולף, או תופעות בלתי רצויות אחרות, מומלץ מאוד לפנות לטיפול מסייע.
משבר גיל המעבר הוא תופעה שכיחה למדי, הפוקדת גברים ונשים רבים בשנות ה-40 לחייהם. משבר זה מוכר גם בשם משבר אמצע החיים ובאנגלית Midlife Crisis ונגרם כתוצאה משורה של סיבות שונות, כדוגמת: תהליך ההזדקנות המתחיל לתת את אותותיו, הפסקת וסת אצל נשים, בעיות במערכות יחסים, קשיים בעבודה, מות ההורים וסיבות רבות נוספות. משבר גיל ה-40 פוקד בערך כ-26 אחוזים מאוכלוסיית הגברים והנשים בעולם המערבי. המשבר שכיח בגילאים שבין 35 ל-50, כאשר במחקרים שונים נמצא כי גיל המשבר הממוצע מגיע בגיל 46 שנים. משבר אמצע החיים נגרם, כאמור, מסיבות שונות, שהמרכזית שבהן היא תהליך ההזדקנות. ההכרה, כי הנעורים חלפו ושקעו בעבר הרחוק והופעת סימני הזדקנות ראשונים גורמים לאנשים רבים לתחושה, כי הזמן חלף מבלי שנוצל כראוי. משבר זה מלווה לרוב בתהליך של התפכחות, של תחושות קשות של חלומות שהתבדו ושל חרטה על החלטות שנעשו בעבר ולא ניתן עוד להשיבן.
משבר אמצע החיים – לייצר עתיד חדש למרות תהליך ההזדקנות הבלתי נמנע ולמרות חלוף הזמן, גיל המעבר הוא גם הזדמנות נהדרת לעשות פסק זמן קצר, להתמודד עם קשיים, להתחיל מחדש ולממש חלומות. ההכרה כי הזמן העומד לרשותנו הוא מוגבל יכולה לשמש כמקפצה וככוח מניע כדי לקדם נושאים שונים שנדחקו לקרן זווית כתוצאה מהיעדר זמן, מאילוצים שונים או אפילו מחוסר ביטחון. כמו כן, העלייה בתוחלת החיים, איזון נפשי והתפתחות אינטליגנציה רגשית מאפשרים ניצול טוב יותר של השנים הבאות. עם זאת, במקרים בהם גורם משבר אמצע החיים לדיכאון, לקשיים בזוגיות, לתחושת ייאוש או לבעיות אחרות שאינן חולפות לאורך זמן, חשוב ביותר לשקול פנייה לייעוץ, טיפול או אפילו קבוצות תמיכה.