top of page
?מה זה טיפול באמנות

פסיכותרפיה ממוקדת

פסיכו=נפש, תרפיה=טיפול, הוא טיפול במשברים, בהפרעות ובמצוקות נפשיות באמצעים שונים מתחום הפסיכולוגיה.

פסיכותרפיה ממוקדת הנה גישה טיפולית אשר מתרכזת במטרות ובתמות אשר מנוסחות יחד עם המטופל, סביבן מתנהל הטיפול. פסיכותרפיה ממוקדת יכולה להתקיים במגוון וריאציות של פסיכותרפיה, תוך הסתמכות על תיאוריות טיפוליות שונות ומגוונות.

פסיכותרפיה ממוקדת מתנהלת בפורמט של תהליך מובנה, הן מבחינת ההתמקדות במטרה ותמה מוגדרת, והן מבחינת ניסוחה של מסגרת זמנים למשך הטיפול, כאשר לרוב הטיפול מתקיים בתור פסיכותרפיה קצרת מועד. במסגרת פסיכותרפיה ממוקדת, מנוסחות תחילה המטרות והתמות עליהן המטופל שואף לעבוד, בתהליך של דיאלוג הדדי. המטרות והתמות משמשות בתור מוקד טיפולי, הציר המניע סביבו מתקדם הטיפול. לאחר שנקבע המוקד הטיפולי, המטפל גוזר את הכלים הטיפוליים הרלוונטיים, שמטרתם לקדם שינויים בנושאים האמורים.

מאפיין מרכזי של פסיכותרפיה ממוקדת, הנו הגישה של המטפל כלפיי המטופל. פסיכותרפיה ממוקדת רואה במטפל בתור שותף שוויוני, מעורב ואקטיבי, אשר פועל לקידום ההבנה וההתפתחות של המטופל. כחלק מכך המטפל נוהג בשקיפות, לדוגמא משתף את המטופל באופן בו כלים טיפוליים שונים אמורים לקדם את מטרת הטיפול.

פסיכותרפיה ממוקדת קצרת מועד יכולה להתנהל במספר גישות טיפוליות. הבולטות שבהן:

טיפול  דינאמי חוויתי EDT

טיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT

בגישה האינטגרטיבית משולבות יחד מספר טכניקות ותיאוריות, כאשר המטרה היא לקדם את המוקד הטיפולי.

תמונה של WhatsApp‏ 2024-11-16 בשעה 16.52.29_547dfe49.jpg

טיפול באמנות

טיפול באמצעות אמנות הינו מקצוע בריאות העוסק בטיפול נפשי בו נעשה שימוש בתהליכי יצירה והבעה אמנותיים לטיפול בהפרעות נפשיות, התנהגותיות, התפתחותיות ואורגניות, תוך שימוש באמנות חזותית.

העיסוק באומנויות השונות במרחב הטיפולי משמעותי לתפקוד נפשי בריא, מאפשר לבטא מצוקה בשפה לא מילולית, באופן שאינו מאיים על המטופל ואינו "שובר" הגנות, שלעיתים הכרחיות. כך מתאפשר קשר נוסף עם המטופל המתקיים גם בממד החוויתי, הגלוי והסמוי, שיש בו כדי להקל על ההתמודדות עם הקושי.

התהליך הטיפולי יכול לכלול הערכה, טיפול, ייעוץ, הנחייה והדרכה. ההתייחסות לתהליך היצירה ולתוצר האמנותי מאפשרת העלאת המודעות לעצמי ולזולת, חיזוק היכולת הקוגניטיבית והרגשית, ושיפור ההתמודדות עם סימפטומים וקשיים בתחום הנפשי והפיזי - כגון: מצבי לחץ, חוויות טראומטיות, מחלות ועוד.

טיפול באמנות הוא טיפול רגשי שמאפשר צמיחה ושינוי דרך חוויה ועבודה עם חומרים. פעולת היצירה מאפשרת ביטוי של רגשות עמוקים שלא תמיד יש להם מילים. ביטוי רגשי של העולם הפנימי והוצאתו החוצה בצורה ובצבע, מאפשרת עבודה טיפולית על מחשבות, רגשות וגם קושי וכאב בדרך שאינה מאיימת. ההתבוננות המשותפת ביצירת האמנות מפגישה את המטופל עם חלקים פנימיים ומסייעת בחיבור ל"אני". דרך העבודה וההתבוננות מתאפשר זיהוי וחיבור  לכוחות, למתן מילים לרגשות  ולארגון חוויות לא מעובדות ו"מבולגנות". הטיפול מאפשר התנסויות ספונטאניות ואפשרות אמיתית וחוויתית להביא את העצמי באופן אותנטי בסביבה לא שיפוטית, להכיר ולהתמודד עם חולשות וקשיים ולהתחבר לכישרונות ומעלות. טיפול באמנות מאפשר עבודה על קשיים רגשיים והתמודדות עם חוויות חיים למעוניינים לפתח מודעות רגשית ולחקור אזורים שונים בנפשם. מטרות הטיפול משתנות מאדם לאדם בהתאם לצרכיו האישיים.

טיפול באומנות מהווה מעין קתרזיס. האומנות מאפשרת ביטוי ופורקן של רגשות, דחפים ואגרסיות בדרך מקובלת, שלא פוגעת באדם או בסובבים אותו. יחד עם המטופל אנו יוצאים למסע באמצעות יצירה ומתבוננים על העולם הפנימי שלו, על אירועים מחייו בעבר ובהווה, על מחשבות, תכנים ורגשות מאיימים כמו כעס, קנאה, אשמה ופחד. המטופל מעבד אותם והפורקן מביא להפחתה בעוצמות הרגש, דבר המאפשר חשיבה, עיבוד מחודש של החוויה והרגשות, הפחתה בכאב והתמודדות יעילה ומוצלחת יותר עם המציאות.

מטרת העל של הטיפול באמצעות אמנויות היא טיפוח של כוחות הנפש וחיזוק כישורי ההתמודדות וההסתגלות של האדם ברמה האישית והחברתית, בשאיפה לאיכות חיים טובה ותפקוד אופטימלי.

EMDR 

EMDR - Eye Movement Desensitization and Reprocessing

עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים, הנה שיטת טיפול שנחקרה רבות והוכחה כיעילה בטיפול  במגוון של תלונות נפשיות הקשורות לטראומה ולחרדה. השיטה מסוגלת להביא לעיבוד מהיר של זיכרונות טראומטיים, להטבה במצב הקוגנטיבי והרגשי ולהקלה ניכרת בסימפטומים.

השיטה פותחה בסוף שנות ה-80 על ידי הפסיכולוגית דר' פרנסין שפירו, חוקרת בכירה במכון האמריקאי למחקר נפשי בארה"ב, שגילתה באקראי כי תנועות עיניים או גירוי בילטרלי אחר עשויות להפחית את עצמת ההשפעה של זיכרונות קשים ומחשבות מטרידות.

המודל מבוסס על עיבוד מחדש  של אינפורמציה באופן אדפטיבי. כל חוויה חדשה, כל אינפורמציה שאנו קולטים במהלך חיינו אמורה לעבור תהליך של עיכול ועיבוד, כאשר המידע המשמעותי מופנם ומאוכסן בזיכרון והופך לכלי המשרת אותנו בהמשך הדרך. כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית מדי עבורו הנחווית כטראומה, מוחו אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. הזיכרון של האירוע הטראומתי נשאר יחד עם הקולות, הריחות,  והתחושות. כל היזכרות יזומה או לא מתוכננת נחווית כקשה, כאילו האדם מתנסה בטראומה שוב בהווה.

בטיפול למעשה מעבדים את הזיכרון ומקודדים אותו שוב הפעם בצורה אדפטיבית ולכן בהמשך הטיפול נראה הטבה בסימפטומים.

image.png

FLASH 

זוהי טכניקה שפותחה בארה"ב בסוף שנות  ה-  90 ע"י ד"ר פיליפ מנפילד וד"ר לואיס אנגל. המטרה היא  להפחית בעיות הקשורות לזיכרונות טראומטיים או מחשבות חודרניות אחרות. שלא כמו התערבויות אחרות  הקשורות לטיפול בטראומה, טכניקה זו מסייעת לזיכרון או מחשבה קשים, תוך תיאור וחזרה מינימלית שלהם. זו שיטה שאינה מחייבת את המטופל/ת לעסוק באופן מודע בזיכרון הטראומטי, או המחשבה החודרנית. הטכניקה מאפשרת לעבד זיכרונות טראומטיים מבלי להרגיש מצוקה מיותרת והיא עובדת דרך עבודה על גירוי תת סיפי. גירוי תת סיפי דומה קורה לעיתים בקולנוע, כאשר מקרינים במהלך סרט לעשירית השנייה פרסומת לקולה או פופקורן. לא תספיק לראות זאת או אפילו למצמץ אך הדבר ירשם בזיכרון שלך ובהפסקה למרבה הפלא יתעורר בך צורך עז לשתות קולה עם פופקורן. זהו טיפול המניב תוצאות מהירות, ללא סבל של המטופל.

bottom of page